Valkeakosken voimalasuunnitelma
Paanajärven kylästä n. 10 kilometriä koilliseen sijaitsevan Valkehisen eli Valkeakosken valjastamista suunniteltiin vuosikymmenien ajan.
Alkuperäiset suunnitelmat tehtiin jo neuvostovallan aikana suunnitelmatalouden osana. Neuvostojärjestelmän romahtaminen vei pohjan voimalan valmistumisen varmuudesta suunnitellun aikataulun pohjalta, koska nopea markkinatalouteen siirtyminen sekoitti valtion aikaisemmin soveltamat budjettirakenteet. Valtaosaa niistä laitoksista, joiden olisi pitänyt osallistua voimalan rakennustöihin, lopettivat toimintansa. Voimalan rakennustyöt pantiin kuitenkin alulle, koska keskushallinnon taholta Karjalan tasavallalle esitettiin vaatimus, että sen on itse kyettävä tyydyttämään energiatarpeensa ja koska Karjalan ydinvoimasuunnitelma kariutui.
Vuonna 1994 aloitettiin toimenpiteet Valkeakosken voimalan rakentamisen torjumiseksi ja Paanajärven kylän pelastamiseksi. Seuraavana vuonna järjestettiin Vienan runokylien elvytyshankkeen toimesta ensimmäinen kansainvälinen tutkijoiden tapaaminen kylässä. Siihen osallistui historian, arkeologian, folkloren, kansatieteen ja kulttuurin tutkijoiden edustajia Suomesta ja Karjalan tasavallasta.
Pitkäaikainen vaikuttamistyö johti siihen, että Paanajärven kylän olemassaolo on nyt taattu. Valkeakosken suurvoimalasta on luovuttu ja sen sijaan koskeen on rakennettu kaksi pienvoimalaa, jotka eivät vaadi niin suurta patoallasta, mikä uhkaisi kylää.