Pirttilahden nähtävyyksiä
Taipaleen tie
Taipaleen rannasta alkoi Pirttilahden halkova, vuosisatoja vanha talvitie, jota myöten kuljetettiin 1920-luvulle asti tavaroita Kajaanin markkinoilta Uhtualle ja rajan sulkeuduttua rahtia Vienan Kemistä Vuokkiniemen kyliin.
Taipaleen talo
Taipaleen talo pihapiireineen muodostaa Runo-Vienan merkittävimmän rakennuskokonaisuuden. Itse talon rakensivat Mölkön kylän miehet vuosisadan alussa. Taipaleen aitta on Vienan vanhimpia rakennuksia. Sillä on ikää n. 300 vuotta. Taipaleen pelasti jälkipolville Maria Kallio eli Taipaleen Muarie, joka ei suostunut muuttamaan pois, kun kylä likvidoitiin. Vuosikausia hän eli kylän ainoana asukkaana.
Taipaleen talo on elävä ulkomuseo, jota ei ole tarvinnut "perustaa".
Kalmismaa
Pirttilahden kalmisto on Vienan kauneimpia. Se on syrjäisen sijaintinsa vuoksi säilynyt vandaalien ilkitöiltä.
Vanhan Pirttilahden kylän keskus
Kyläaukeaman keskellä sijaitsee vielä kaksi rakennusta: Vasselei Ivanovin talo ja pirttilahtelaisen tietäjän Smötkyn Riion talon hirsistä tehty mökki. Riiko oli tietäjä monennessa polvessa. Hänen, kuten hänen isänsäkin Miikkulan, tietämystä on tallennettu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkistoon.
Pirttilahden ikimänty
Pirttilahden ikimänty on nähnyt runonkerääjien ja kareliaanien kulkevan ohitseen Vienan matkoillaan. Se on Uhtuan "Lönnrotin männyn" ohella Karjalan eniten ikuistettu yksittäinen puu.
Ristiniemi
Ristiniemi on Yläkuittijärven hyvän toivon niemi, jossa matkamiesten suojelijaa Pyhää Miikkulaa kiitettiin onnistuneesta järvenselän ylityksestä tai jossa häntä rukoiltiin laannuttamaan matkantekoa estävä tuuli. Alkuperäinen risti hävitettiin 20-30 -lukujen taitteessa uskonnonvastaisen kampanjan aikana. Vuonna 1992 Arhippa Perttusen säätiö pystytti ristin uudelleen.
Taipaleen aitta
Taipaleen aitta on Vienan vanhimpia rakennuksia. Sillä on ikää n. 300 vuotta. Rakennus restauroitiin vuonna 1992 Vienan runokylien elvytyshankkeessa.