In English

DOKUMENTTIELOKUVIA JUMINKEOSSA

Vienan Karjalaan liittyviä elokuvia aletaan esittää Juminkeossa ensi maanantaista alkaen joka toinen viikko. Samat filmit nähtiin Haikolan sähköttömän kylän elokuvafestivaalissa syyskuussa. Koska siellä katsojajoukot eivät voi kasvaa suuriksi, elokuvat viedään ”Haikolan jälkilöylyinä” sinne, missä on kiinnostusta niitä kohtaan. Kuhmon lisäksi festivaaliohjelma esitetään syksyn aikana Vuokkiniemessä, Kostamuksessa, Uhtualla ja Petroskoissa.

Tämä vuonna festivaalin teemana olivat Karjalan Kansankirjailija Jaakko Rugojev ja akateemikko Pertti Virtaranta, joiden molempien syntymästä on tänä vuonna kulunut 100 vuotta. Jaakko Rugojev on keskeisenä henkilönä Lasse Naukkarisen 1980-luvun puolivälissä kuvatussa dokumenttisarjassa Sukupolvien muisti. Lisa Hovinheimo puolestaan on tehnyt samoihin aikoihin useita filmejä Pertti Virtarannan tutkimusmatkoista karjalaisten pariin. Tästä sarjasta esitetään kolme elokuvaa.

Kuhmossa esitetään ensin Lasse Naukkarisen filmit vienankarjalaisesta kulttuurista Jaakko Rugojevin opastamana ja sen jälkeen Lisa Hovinheimon elokuvat Pertti Virtarannasta.

Juminkeon syksyn elokuvaohjelmisto kokonaisuudessaan on seuraava: ma 8.10. Lasse Naukkarinen: Kuitin tuuli (1985), ma 22.10. Lasse Naukkarinen: Miehet luokkakuvassa (1986), ma 5.11. Lasse Naukkarinen: Kylät ja kaupunki (1986), ma 19.11. Lisa Hovinheimo: Vienan mailla (1982), 3.12. Lisa Hovinheimo: Aunuksen asunnoilla (1981) ja ma 17.12. Lisa Hovinheimo: Kaukaiset karjalaiset – tverinkarjalaiset (1985). Kaikki elokuvaesitykset alkavat klo 18 ja niihin on vapaa pääsy.

JAAKKO RUGOJEV 100 VUOTTA

Karjalan Kansankirjailijan Jaakko Rugojevin syntymästä on tänä vuonna kulunut sata vuotta.

Kostamuksen Suojärven pikkukylästä kotoisin olevasta Rugojevista kasvoi Karjalan kirjallisuuden klassikko ja kansallinen herättäjä. Hänen tuotantonsa on laaja. Se sisältää monia runokokoelmia ja romaaneja.

Jaakko Rugojevin teoksia on saatavissa Juminkeosta.